“Wat wil ik veranderen? Dat moeten we ons volgend jaar elke dag afvragen.” Die boodschap gaf Joost Straat, manager business development INNAX, zijn gehoor mee tijdens het laatste EETCafé van 2017. Samen met Kim Wortel en Stef Weekers van respectievelijk BAM Energy Systems en CONSULT van AM RED en Lennart Graaff, co-founder van BLOC , vormde hij het plenaire programma van de goedbezochte bijeenkomst.

Het decor had in deze decembermaand natuurlijk niet beter gekund. De laatste EETCafé werd gehouden in de idyllische Oranjerie Hydepark in Doorn. De hevige sneeuwval van de dagen daarvoor zorgde voor een heuse kerstuitstraling. “Een mooie plek om het jaar af te sluiten en vast vooruit te blikken”, vond Wytze Kuijper die de touwtjes tijdens het plenaire deel van het EETCafé weer goed in handen had. “Ik heb het uitgerekend en er zijn nog slechts 1845 dagen om alle bestaande kantoren naar Label C te brengen. Over 4400 dagen moet het echter Label A zijn en er resteren nog 12.000 dagen om de bestaande voorraad naar CO2 neutraal te maken want dan zitten we in 2050.”

Na de drie sprekers was er de gebruikelijke netwerkbijeenkomst. Een fotoverslag.

Joost Straat is zelf bezig met het bouwen van een energie positieve woning. ‘Je moet sterk in je schoenen staan om vast te houden aan je doel. Telkens krijg ik te horen dat iets niet kan. Je moet vooral eigenwijs blijven.’

Kim Wortel van BAM Energy Systems: ‘Het streven is om gezonde gebouwen te realiseren. Het welbevinden van de medewerkers moet centraal staan.’

Stef Weekers van CONSULT van AM RED: ‘Ik ben als het gaat om verduurzamen van kantoren altijd in gesprek met gebouwbeheerders. Maar ik moet eigenlijk bij HR-managers aan tafel komen.’

Lennart Graaff: ‘We zijn met onze projecten als de Dutch Windwheel in Rotterdam en The Dutch Mountains in Veldhoven een beetje gezien als de Pietje Bel van de sector.’

De vier sprekers hielden de zaal twee uur lang in de greep.

Na afloop werd er flink nagepraat. Hier luisteren Wytze Kuijper (m) en Eelco Ouwerkerk (r) naar een van de aanwezigen.

Ton Kouwets eigenaar van elabelc Energy Consultants (m): ‘Een boeiende bijeenkomst met inspirerende sprekers.’

Het EETCafé biedt altijd veel mogelijkheden om met elkaar van gedachten te wisselen.