De plannen om van het voormalige belastingkantoor aan de Tesselschadestraat 4 in Leeuwarden een energieneutraal gebouw te maken zijn van de baan. Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gaat het gemeentelijk monument verkopen. Dit heeft te maken met wat het RVB noemt: “een substantiële wijzigingen in de huisvestingbehoefte van het Rijk in Leeuwarden.” Eelco Ouwerkerk, programmamanager van Kantoor vol Energie heeft begrip voor het besluit maar begrijpt ook dat veel marktpartijen hier “stevig van balen.”

Woensdag 1 november zou de aanbesteding voor het energieneutraal maken van het  kantoorgebouw aan de Tesselschadestraat 4 op TenderNed verschijnen. Tijdens het laatste EETCafé ging Allard Jolles, waarnemend directeur Portefeuillestrategie en Portefeuillemanagement bij het Rijksvastgoedbedrijf nog in op de voorgenomen renovatie van het gebouw. “Het is één van de concrete projecten waar wij als eigenaar en marktpartijen moeten gaan leren hoe we dit kunnen doen en waar we de principes ontdekken om te kunnen opschalen”, aldus Jolles.

Streep

Daar is nu een streep door gehaald. In een communiqué stelt het RVB vast dat een herindeling van een aantal panden in Leeuwarden tot andere inzichten heeft geleid. “Hierdoor is een groot deel van het beoogde programma voor Tesselschadestraat 4 weggevallen. Het RVB verwacht niet dat de huisvestingsbehoefte binnen afzienbare tijd weer zal toenemen en heeft om die reden besloten het pand niet langer in portefeuille te houden en de beoogde renovatie van Tesselschadestraat 4 te annuleren”, aldus het RVB in de toelichting. Het Rijksvastgoedbedrijf doet het pand nu van de hand.

Teleurstelling

“Het is natuurlijk voor de marktpartijen en ook voor het projectteam van het RVB die in de voorbereiding en bij de marktconsultaties betrokken zijn geweest enorm balen”, zegt Eelco Ouwerkerk in een reactie. “Wij hebben dat hele traject ook begeleid.” Ook het RVB zegt zich bewust te zijn van de teleurstelling die er nu in de markt is. “Wij weten dat ook aan de zijde van de markt inspanningen zijn gedaan om voorbereidingen te treffen op deze nieuwe manier van werken. En wij betreuren dat deze inspanningen nu niet kunnen worden omgezet in een concreet aanbod.”

Positief

Ondanks deze tegenvaller zegt Ouwerkerk het positief te vinden, dat het Rijksvastgoedbedrijf direct aan de slag gaat om een andere pilot te selecteren en dus nog steeds serieus met energieneutraliteit aan de gang wil. “Het Rijksvastgoedbedrijf heeft aangegeven om nu binnen de strategische portefeuille op zoek te gaan naar een nieuwe kandidaat-pilot. En die pilot gaan we vervolgens binnen het Kantoor vol Energie-programma verder uitwerken. Ondertussen wordt natuurlijk wel gewoon doorgewerkt aan aanbesteding van de renovatie van de kantoorpanden aan de Herman Gorterstraat in Utrecht. Het voorwerk dat binnen het Rijksvastgoedbedrijf is verricht, is natuurlijk ook niet voor niets geweest. Ik verwacht ook dat een aantal stappen nu sneller doorlopen kunnen worden dan voorheen. Daar kijken we dus naar uit.”