Technisch dienstverlener Kuijpers wil twee van haar gebouwen energieneutraal maken. “Vanuit ons vak kijken we naar de technische oplossingen, maar we willen het vraagstuk breder zien. Toen we het programma Gebouw vol Energie van de gemeente Den Bosch voorbij zagen komen, twijfelden we dan ook geen moment.”

Aan het woord is Aukje Kuypers, algemeen directeur van het familiebedrijf. Kuijpers ontwerpt, bouwt en onderhoudt technische installaties in gebouwen en industrie en wil bijdragen aan een gezonde werk- en leefomgeving. De missie van Kuijpers is alleen nog maar energieneutrale en gezonde omgevingen te creëren. Om de huidige en toekomstige klanten nog beter van dienst te kunnen zijn is de meest logische stap om te beginnen met een eigen kantoor. “Practise what you preach”

“We zijn elke dag bezig met het creëren van de perfecte energieneutrale én gezonde omgeving waar andere mensen succesvol in kunnen zijn. Logisch gevolg is dan dat je ook met je eigen panden aan de slag gaat.” Ze verwijst naar een van de belangrijkste uitgangspunten van het bedrijf: zuinig omgaan met schaarse middelen. “En dus ook met je mensen. De renovatie van ons pand in Den Bosch staat al een tijdje op stapel, het klimaat valt niet meer binnen wat wij acceptabel vinden voor onze mensen. Een mooie kans om het gebouw dan ook direct energieneutraal te maken. Onze verwachting is dat het programma Gebouw vol Energie ons daarbij gaat helpen door ons uit onze comfort zone te trekken en op een andere manier naar dit vraagstuk te laten kijken. Het renoveren van bestaande bouw naar energieneutraal lijkt lastig, maar in de samenwerking met Gebouw vol Energie komen we ongetwijfeld dichter bij waar we willen zijn.”

Creatieve elementen

Vanuit Kantoor vol Energie begeleiden twee adviseurs, Wytze Kuiper en Woud Jansen, de medewerkers van Kuijpers om tot een goede uitvraag te komen. Inmiddels hebben er drie sessies plaatsgevonden. “En het levert nu al wat op”, zegt Kuypers. “Omdat we met een diversiteit aan medewerkers bij elkaar zitten, zijn er ook verschillende invalshoeken. De meest creatieve elementen komen boven. Nu is het zaak om die plannen, of een variant daarvan, in onze vraag aan de markt te passen. Ik ben benieuwd welke oplossingen we vervolgens terugkrijgen.”

Practise what you preach

Valuecase

De valuecase-benadering past volgens Kuypers bij de gewenste verbreding van de oplossing: “Niet alleen kijken naar wat je moet investeren, maar naar wat je gebouw nog meer zou kunnen toevoegen. Kunnen we een omgeving maken waar mensen met plezier naar toe gaan, geïnspireerd aan het werk gaan en waar we mensen van buitenaf kunnen ontvangen? En waar je dus kunt laten zien: zo kan het wél.”

Projectinformatie

De huidige locatie, bestaande uit tweekantoor gebouwen en een magazijn, dient niet alleen energieneutraal te worden maar moet voorbereid zijn op de vele op handen zijnde veranderingen in de markt met betrekking tot klimaat, energie, gezondheid en circulariteit. Het gaat om het optimaal faciliteren van de huidige en toekomstige medewerkers. Tevens moet het gebouw, met een eventuele uitbreiding, toekomstige groei op kunnen vangen en dienstruimte te bieden aan samenwerkingsvormen met andere bedrijven, onderwijs en start-ups.